Sappee Trail Run 2015


Sunnuntaina 2.8 järjestettiin ensimmäistä kertaa Sappee Trail Run Pälkäneellä lähellä Tamperetta. Osallistuin kilpailuun 55 km matkalle ja minulla oli kilpailussa todella hauskaa! Tapahtumassa oli tosi miellyttävän rento tunnelma, järjestäjät olivat mukavia ja huolto toimi hyvin niin reitin varrella kuin myös kilpailun jälkeen. En ollut aiemmin osallistunut polkujuoksukilpailuun enkä myöskään maratonia pidemmälle matkalle, joten senkin puolesta kilpailu toi mukanaan uusia elämyksiä. Maantiematkoille lähdettäessä on aina mielessä jokin tavoiteaika ja se kuinka kovaa pitäisi pystyä koko matka juoksemaan mieluiten mahdollisimman tasaisella vauhdilla, mutta nyt oli kiva fiilis startata sellaisessa tilanteessa, jossa ei ollut mitään käsitystä sopivasta juoksuvauhdista. Toki juoksen viikottain maastossa lenkkejä, mutta en ole koskaan juossut noin pitkälle enkä läheskään noin mäkisessä maastossa.

Ne mäet!
Kilpailujärjestäjän mukaan 55km matkalla oli nousumetrejä 1088 ja oma juoksukelloni näytti hieman enemmänkin, joten mäkeä riitti ihan tarpeeksi. Katsoin ennen kilpailua omia nousumetrejä eri kuukausilta ja lähes kaikkina kuukausina nousumetrejä oli kertynyt alle tuhat. Ja nyt siis piti yhden kilpailun aikana juosta enemmän mäkeä kuin yleensä kuukaudessa! Tiesin, ettei 55 km olisi matkan puolesta ongelma tasaisella, mutta reitin mäkisyys hieman jännitti. Tämän huomioiden taktiikkanani oli se, että kävelen suosiolla kaikki vähänkin jyrkemmät mäet ja menen sitten kovempaa alamäissä ja tasaisella. Alla on maastoprofiili 26 km matkalta, josta näkee, että sitä tasaista ei reitillä kuitenkaan kovin paljoa ollut vaan iso osa reitistä mentiin ylös ja alas vuorotellen.

Pidin taktiikastani kiinni koko kilpailun ajan, mutta silti nousut olivat ripeästi kävellenkin sen verran tiukkoja, että ne alkoivat todella tuntumaan jaloissa 25 kilsan jälkeen. Tiukimmat nousut olivat sellaisia, että niissä täytyi ottaa käsillä tukea maasta. Jälkikäteen ajatellen olisin pystynyt hieman enemmän juoksemaan mäkiä, mutta en uskaltanut ottaa sitä riskiä ekassa ultrakisassa varsinkin, kun olen maratoneillakin hyytynyt aika pahasti, jos viimeisen 10 kilsan aikana on tullut mäkiä vastaan. Jos siis oikeasti haluan pärjätä polkujuoksu/vuoristokisoissa, niin mun täytyy alkaa panostamaan nousumetrien keräämiseen. Oikeat vuoristojuoksijat pitävät kuulemma tärkeämpänä viikoittaisia nousumetrejä kuin juoksukilometrimäärää itsessään, joten siihen tuskin pääsen Etelä-Suomen pikku kukkuloilla, mutta enköhän jotain kehitystä saa aikaan – se kyllä tosin vaatinee sitä, että haen maastosta mahdollisimman ison mäen ja hinkkaan sitä säännöllisesti ylös-alas :) Kilpailun jälkeen juttelin muutamien tunturikisoja kiertäneiden osallistujien kanssa ja he sanoivat, että reitti tuntui raskaammalta kuin nousumetreistä olisi voinut päätellä, koska maasto oli niin haastavaa ja koska mäkiä tuli niin tasaisella syötöllä. Tunturiultrilla pohjoisessa korkeuserot ovat suuremmat, mutta välissä on enemmän tasaista maata.
Reitti ja kilpailun kulku
Reitti alkoi parin kilometrin laskettelulla Sappeenvuorta alas ja ekat kilsat menivätkin ihan asfalttimaratonin vauhtia. Kilometrit 3-7 olivatkin sitten metsäjuoksua – ei siis polkujuoksua vaan siellä metsässä ei oikeasti ollut mitään polkua! Se alku otti kyllä luulot pois, koska alusta oli tosi teknistä, pehmeää ja märkää ja mäkiä oli paljon. Siellä sai myös varoa mihin astuu ja mulla pariin kertaan upposikin jalka polvea myöten johonkin koloon juurien, sammaleiden ja kivien välissä. Juoksin alusta saakka ihan kilpailun kärjessä ja se kertonee reitin haastavuudesta, että kärjen osalta kilometriajat tolla pätkällä olivat 7.30-8.00 välissä. Sitten oli vielä tiedossa, että takaisin tullaan samaa reittiä, mutta paluumatkalla on vain enemmän ylämäkeä...

Seuraavaksi päästiin ihan merkitylle polulle elamon kierros-nimiselle reitille, jonka 55 km juoksijat kiersivät kahteen kertaan. Suuri osa ajasta mentiinkin polulla metsässä eikä reitin varrella ollut kuin ihan lyhyitä pätkiä soratietä – joissain polkujuoksutapahtumissa ovat osallistujat valittaneet siitä, että mennään liikaa teitä pitkin eli siitä suuri plussa, että kyseessä oli oikeasti polkujuoksukilpailu. Väliin mahtui nopeaakin polkua, mutta enimmäkseen polku oli aika teknistä eli sai kyllä koko ajan olla tarkkana sen suhteen mihin jalkansa laittaa eikä sellaiseen rennon rullaavaan juoksuun päässyt useinkaan kiihdyttämään. Maisemien suhteen odotin kyllä reitiltä enemmän, koska paperilla useita järviä ja kukkuloita sisältävä reitti kuulosti hyvinkin houkuttelevalta ja kauniilta, mutta käytännössä reitillä ei juuri muuta näkynyt kuin metsää muutamia pikkujärvien sivuutuksia lukuun ottamatta. Olin ajatellut ottavani muutamia kuviakin matkan varrelta, mutta en oikein nähnyt järkeä siinä, että olisin ottanut kuvia tiheän metsän keskellä. Tykkäsin kyllä reitistä ja se oli juoksemisen kannalta mukavan vaihteleva ja haastava, mutta maisemallisesti ei tosiaan mikään suuri elämys.
Juoksin kilpailun johdossa ekat 15 kilsaa ja tipuin kolmannelle sijalle 28 km kohdalla. Sen jälkeen en sitten nähnytkään pitkään aikaan ketään juoksijaa paitsi kilpailun loppuvaiheessa, kun ohitin lyhyempien matkojen juoksijoita. Reitti oli onneksi merkitty todella hyvin, joten ei ollut missään kohtaa huolta siitä, että menisi reitiltä harhaan! Kilpailureittiin oli jouduttu tekemään jokin muutos viime hetkillä, mistä syystä reitti ei ollut oikeasti kuin 51 km pitkä. Reittimuutoksesta kyllä kerrottiin juuri ennen starttia, mutta sitä ei mainittu, että matka lyhenee sen takia – olin siis varautunut juoksemaan vielä 4 kilsaa, kun maali tuli yllättäen vastaan ja olisin kyllä mielellään jatkanut juoksemista, vaikka toisaalta olihan se ihan kiva pysähtyäkin. Pääsin siis mitalisijalle ekassa polku-ultrakisassani ja siitä olen hyvin onnellinen ja ylpeä!

Miltä se ultrajuoksu sitten tuntui?
Se tuntui ihan mahtavalta! Vaikka reitti ei ollut tuota pidempi, niin uskon, että siinä sai kuitenkin vähän käsitystä siitä, että miltä ultrajuoksut oikeasti tuntuvat (itse ajattelen ultramatkojen alkavan vasta 80 km jälkeen, mutta virallisen määritelmän mukaan niihin lasketaan kuuluvan kaikki maratonia pidemmät matkat). Pääsin ensinnäkin kokemaan miltä tuntuu juosta noin pitkä aika ja miltä tuntuu juosta pidemmän matkaa, kun kropasta on jo hiilihydraattivarastot ehtyneet. Juoksin kisassa kaksi tuntia pidempään kuin olen koskaan aiemmin juossut. Pääsin kokemaan 15 kilsan ajan mahavaivoja ja niistä kokonaan toipumisen. Pääsin kokemaan sen tunteen, että voimat ovat kokonaan loppuneet, mutta pystyin kuitenkin käskyttämään jalkoja liikkumaan. Loppumatkasta pääsin uudestaan hyvään rytmiin ja olisin hyvin voinut juosta selvästi pidempään ja pidempiä matkoja ajatellen oli siis lohduttavaa kokea voimien palautuminenkin. On noita vastaavan tyyppisiä tuntemuksia ollut maratoneillakin, mutta ne tulivat nyt vastaan ihan uudenlaisessa mittakaavassa ja tämä oli todella hyvää harjoitusta jatkoa varten. Ensi vuonna on siis suunnitelmissa juosta sellainen 80-86 km mittainen kilpailu ja täytyy sitten sen jälkeen katsoa, että josko 160 kilometriä eli 100-mailinen olisi myös tehtävissä. Se olisi aika eeppistä. En halua kuitenkaan mennä pidemmille ultrille vain hölkkäilemään tai vaeltamaan niitä läpi vaan haluan mennä niille oikeasti kilpailemaan.

Pelkäsin ennen kilpailua sitä, että mahtaakohan palautumisessa kestää pitkään, mutta nopeastihan tämä näyttää sujuvan. Nyt on mennyt vasta vajaa kaksi vuorokautta kilpailusta ja ihan kaikki lihakset ovat kipeät kaulasta alaspäin, mutta olen jo käynyt parilla rauhallisella lenkillä ja uskoisin loppuviikosta pääseväni jo normaaliin juoksurytmiin kiinni. Juokseminen on yllättäen tällä hetkellä se kaikkein mukavin liikkumismuoto, kun taas käveleminen tekee tiukempaa. 

On se oikeasti ihmeellistä, että mihin kaikkeen sitä kroppa tottuu. Vielä muutama vuosi sitten ajattelin, että pitkien lenkkien juoksemisessa ei ole mitään järkeä, koska olin 18 kilsan lenkin jälkeen useamman viikon kipeä ja mulla kesti varmaan 1,5 vuotta ennen kuin totuin juoksemaan niitä, mutta nyt juoksen pitkiä lenkkejä kerran tai kaksi viikossa. Ekasta maratonista kunnolla toipumiseen vuonna 2013 meni suunnilleen 2 kuukautta, mutta nyt alkukesän maratonin jälkeen pystyin juoksemaan 70 kilsaa heti maratonia seuraavalla viikolla. Olen aiemmin nähnyt ultrajuoksun ja ultrajuoksijat jonain käsittämättömänä asiana ja toisaalta olen pitänyt sitä ihan hulluna, mutta toisaalta olen ihaillut ja kunnioittanut suuresti niitä, jotka siihen pystyvät. Mutta nyt alan näkemään, että ei se ehkä ihan niin käsittämätöntä ole – se vain vaatii pitkäjänteistä treeniä, sitoutumista ja sinnikkyyttä. Vielä en siis pidä itseäni oikeana ultrajuoksijana, mutta uskon, että tulevaisuudessa voin kehittyä jopa kohtuullisen hyväksi ultrajuoksijaksi.

Kommentit